Mitkä asiat soveltuvat etäkoulutukseen?

Mikä tahansa aihe ja pulma voi toimia etäkoulutusmallissa ja kannattaa muistaa, että ilman mitään pulmaakin voi oppia ja kouluttaa itseään ja näin ennaltaehkäistä ongelmia. 

Tuloksiin vaikuttaa ehkäpä eniten se, miten pitkään pulmaa on koetettu ratkoa kotikonstein.

Yrityksissä ratkoa asioita, ei ole mitään vikaa. Siinä on vain se vaikutus, että mikäli jotain asiaa toistetaan vain muutamakin kerta niin, että hevonen kokee sen ihmisen mielestä ei-toivotun käytöksen itselleen hyödylliseksi, ratkaisuyritykset vahvistavat nimenomaan sitä ei-toivottua käytöstä. Mitä pidempään hevonen tekee jotain asiaa, sitä syvemmällä se käytösmalli hevosen päässä on ja sitä sitkeämmin se pitää omasta hyväksi koetusta mallista kiinni.

Hevoselle hyödyllisyys, ei usein näytä ihmisen silmään miltään kantilta hyödylliseltä, mutta pitää muistaa, että hevonen on hevonen ja ihminen ei voi päättää kenenkään puolesta miten jokin toinen elävä olento jonkin asian kokee. Jos eläin jotain käytöstä tarjoaa kerta toisensa jälkeen, se kokee hyötyvänsä siitä. 

Onko asia ihmisen mielestä iso vai pieni, ei ratkaise sitä, onko asia nopeasti ratkaistavissa vai ottaako korjaaminen aikaa jopa useita kuukausia. Se ratkaisee, kuinka pitkään hevonen on saanut jatkaa tapaa toimia (eli vahvistaa käytöstä). Mikäli käytökseen liittyy voimakas pelko, kipumuisti tai akuutti kipu, on tilanteen korjaaminen luultavasti hitaampaa kuin “vahingossa” opitun käytösmallin kohdalla.

Jokin käytös saattaa olla myös vain oire jostain aivan muusta rakentavasta perusasiasta, joka on syystä tai toisesta pielessä. Kannattaa siis varautua myös siihen, että itse ongelmakohdan sijaan, kotiläksynä tehdäänkin aivan muuta.

Mikä tahansa aihe soveltuu siis etäkoulutuskokeiluun. Kuitenkin pitää muistaa, että kun molemmat osapuolet opettelevat uutta, sekä ihminen että hevonen, saattaa tilanne ottaa aikaa, turhauttaa molempia osapuolia ja parempi vaihtoehto olisi että kouluttaja kävisi purkamassa tilannetta konkreettisesti paikan päällä. Etäkoulutukselle ei siis voida luvata onnistumistakuuta, toisaalta ei kai minkään eläimen kouluttamisessa, millään tavalla, voida. Tai minusta ei ainakaan pitäisi.

Loppuun vielä muistutan, että ennaltaehkäisy on aina erittäin paljon nopeampaa, halvempaa, ja etenkin hermoja säästävää.