Yhdessä hetkessä

Tässä on Mia Jurvalan uunituoreen kirjan Yhdessä Hetkessä esittely!

Kirja on A5 kansio. Kansioon saa muistiin omia juttuja ja kirjan jatko-osa, joka on jo työn alla, mahtuu samoihin kansiin. 

Kirjassa pohditaan, kirjassa käydään mielikuvamatkoilla ja kirjassa opitaan. 

Ohessa kolme maistiaista tekstistä. 

 

********************** 

Voiko hevonen päättää? No voi ja ei. 

 

Vertaisin tätä pienen lapsen kasvatukseen. Lapsi voi päättää, laittaako päiväkotiin siniset vai punaiset lapaset. Vapaus valita antaa tunteen, että molemmilla on mielipide ja se otetaan huomioon. Lapsi ei kuitenkaan voi tehdä päätöstä siitä, pukeeko päälleen vain balleriinahameen, kun ulkona on -20 astetta pakkasta. Lapsella ei ole vielä ymmärrystä näin suurien päätösten seurauksista. 

 

Hevosen voi antaa valita, mitä polkua se metsäreitillä haluaa mennä, mutta hevonen ei voi päättää hoidetaanko jalassa oleva haava. Kun on pakko, onko ihmisellä takataskussa vain voimakeinot tai rauhoittavat lääkkeet? 

 

Komentaminen mielletään asiaksi, jonka on oltava hevosen elämässä, koska hevonen tarvitsee rajat. Kyllä hevonen tarvitsee rajat, mutta komentamista se äärimmäisen harvoin tarvitsee. 

 

Komentamisen sijaan itse miellän keskeyttämisen paremmaksi vaihtoehdoksi. Keskeyttäminen tapahtuu silloin, kun hevonen tekee jotain, mikä on sen omaa tai ihmisen etua vastaan. Hevonen ei voi potkia ihmistä. Potkiminen tulee keskeyttää, mutta potkimisesta seuraava komentaminen on täysin turhaa, eikä hevonen opi siitä juuri mitään. 

 

**************************** 

Kirjassa käydään mielikuvamatkoilla:

 

Kuvittele hetkeksi itsesi omaan kotiisi. Asuntoon muuttaa henkilö, joka puhuu vain ruotsia. Olet itse opiskellut pakollisen ruotsin peruskoulussa ja ymmärrät sanan sieltä toisen täältä. Alkuun uusi asuintoveri puhuu hitaasti, sana kerrallaan. Ymmärrät välttävästi ja saatte tervehdykset hoidettua. Parin tunnin kuluttua ruotsalainen toverisi tuumaa, että lienet oppinut ruotsin kielen riittävän hyvin ja alkaa puhumaan puhumasta päästyään. Nopeasti, vaikeita sanoja tykittävä asuinkumppani höpöttelee niitä näitä, eikä sinulla ole mitään käsitystä, mistä hän puhuu. Höpötyksestä tulee nopeasti sinulle taustahäly, johon vain totut. Sillä ei ole mitään merkitystä sinulle enää. 

 

Yhtäkkiä ruotsalainen toveri suuttuu. Hän karjuu vihaisena ja hutkii sinua sanomalehdellä. Yrität vältellä osumia ja miettiä kuumeisesti, mistä tyyppi hermostui ja mitä hän haluaa. Tarjoat hätäpäissäsi hänelle banaanin ja siitäkös kaveri raivostuu tyystin. Näet pöydällä omenan ja vippaat sen kiireesti kiukkuiselle huonetoverille. Hän mutisee ja myhäilee ja näyttää tyytyväiseltä. Satuit osumaan oikeaan. 

 

Vietät aikaa jatkossakin ruotsalaisen kanssa, hänhän asuu samassa kämpässä, et pääse pakoon ja toisaalta hän maksaa puolet vuokrasta. Mutta et enää luota häneen. Hän on omituinen ja epävakaa, etkä ymmärrä häntä. Kannattaa varautua koko ajan pahimpaan. 

 

Tervetuloa hevosen maailmaan ihmisen kanssa!

 

**************************** Ja kirjassa mietitään eettisyyttä ja omien eettisten rajojen rakentamiseen annetaan vinkkejä.

 

Eettisyys on valtavan laaja käsite. Kun tutustuin itse etiikkaan terminä, törmäsin esimerkiksi sanoihin altruismi ja egoismi. Oli mielenkiintoista huomata, että sana egoismi on kovin tuttu. Sitähän viljellään arkipuheessa paljon, mutta kuinka monelle on tuttu sana altruismi? Altruismi tarkoittaa muiden edun laittamista oman edun edelle. Egoismi taas oman edun laittamista muiden edun edelle. 

 

Antroposentrinen ja biosentrinen ovat myös vastakohdat, jotka ovat mielenkiintoisia hevosharrastajan näkökulmasta. Antroposentrismi on näkemys, jossa ihminen on ainoa olento, jolla on itseisarvo.  Biosentrinen näkemys taas kokee luonnolla olevan myös itseisarvo. Mutkat suoristaen selitettynä antroposentrismi nostaa ihmisen arvoasteikossa korkeammalle kuin eläimet. 

 

Eettisiä asioita hevosten suhteen miettiessä, voisi itseltään kysyä muutamia kysymyksiä. 

 

  • Haluanko edustaa altruismia vai egoismia? Mihin mielipiteeni perustuu? 

  • Haluanko edustaa antroposentrismia vai biosentirsmia? Mihin mielipiteeni perustuu? 

  • Kuinka haluan kohdella eläintä ja miten perustelen valintani?Lisäksi kirjasta löytyy Jurvalan omia tarinoita todellisista koulutustilanteista ja paljon tietoa siitä miten hevonen oppii ja käytännön vinkkejä opettamiseen. 

 

HINTA: ovh 27€