Suuntautumisvaihtoehdot

 

  • 1 TEL - peruskouluttaja

 

Osaa opettaa maastakäsin ihmiselle ja hevoselle perusasioiden tekniikan, sekä perustella niiden tarkoituksen ja tärkeyden.

mm. peruutus, paikallaan olo, normaalin hevosen siedätyksen helppoihin asioihin, jalkojen hallinnan 

Perusohjaaja osaa itse ratkoa tallitöissä arkisia pulmia ja tarvittaessa opastaa hevosen omistajaa.  perusohjaaja osaa opettaa hevoselle uusia helppoja tehtäviä.   • 2 TEL - avustava kouluttaja

 

Hallitsee TEL-kokonaisuuden niin hyvin,  että voi toimia koulutustilanteissa tärkeässä roolissa pääkouluttajan avustajana. Avustava kouluttaja pystyy välipäivinä myös itsenäisesti hevosen kanssa 

toteuttamaan pääkouluttajan tekemää koulutussuunnitelmaa. 

Avustava kouluttaja ei ota itsenäisesti koulutettavia asiakkaakseen.

 

  • 3 TEL - motivaatiokouluttaja

 

Osaa kouluttaa hevoselle kuuliaisuutta ja uusia asioita. Kouluttaja osaa etsiä yksilöä motivoivat seikat ja lisätä motivoinnin avulla toivottua käytöstä tai liikettä. 

 

  • 4 TEL - ratsastuksenohjaaja

 

Osaa opettaa ihmiselle ratsastukseen liittyen kehonhallintaa ja perustella ne oppilaalleen. Ratsastuksen ohjaaja pystyy näkemään selkeät ihmiskehon aiheuttamat seuraukset hevosen liikkeessä ja korjaamaan ne istunnan keinoin. 

 

  • 5 TEL - nuorten hevosten kouluttaja

 

Osaa opettaa nuorelle hevoselle uusia asioita rennossa mielentilassa. Nuorten hevosten kouluttaja hallitsee siedättämisen niin, että pystyy turvallisesti opettamaan hevoselle varusteiden pukemisen ja niiden merkityksen, selkään nousut sekä askellajit selästä käsin, joko itse tai avustajaa käyttäen.

 

  • 6 TEL - hevosfysiokouluttaja

 

Osaa opettaa hevoselle oikeaoppisia liikkeitä lihaksen huollon (kuntoutus tai kunnonkasvatus) kannalta. Ohjaaja osaa opastaa omistajaa ylläpitämään opittua. Ohjaajalla on pohjalla jo olemassa hevosalan tutkinto suuntautuen fysiologiaan, hieroja, graniohoitaja tms. 

 

  • 7 TEL - lasten ja nuorten ohjaaja

 

Osaa opettaa lapsille ja nuorille sopivia harjoituksia turvallisesta ja eettisestä hevosen käsittelystä ja ratsastuksesta. Ohjaaja osaa soveltaa tehtäviä ja vaatimustasoa lapsen iän ja taidot huomioiden. 

 

  • 8 TEL - ratsuttaja

 

Osaa viedä nuorta tai aikuista hevosta ratsastuksellisesti eteenpäin. Ratsuttaja osaa huomioida työssään hevosen yksilöllisyyden. TEL-ratsuttaja huomioi eettiset näkökulmat ja pyrkii saavuttamaan fyysisesti oikeaoppista liikettä. Ratsuttajalla on pohjalla TELKO 2 TAI CR- / muu kehotietoinen koulutus TAI kilpailutuloksia vähintään aluetasolta TAI pitkä työkokemus alalta.