Ongelmat

Ongelmahevonen? Hevonen, jolla on ongelma ihmisen kanssa? Ihminen, jolla on ongelma hevosen kanssa? Ongelmaihminen?

 Ongelma on minun mielestä se tilanne, jossa ihminen toivoo hevosen tekevän jotain tiettyä ja hevonen ei syystä tai toisesta tee niin. Listaa syistä:

  1. hevonen ei ymmärrä mitä siltä halutaan

  2. hevonen ei pysty suorittamaan kyseistä tehtävää

  3. hevosella on huonoja kokemuksia kyseisestä tehtävästä

  4. ihmisen taidot ei riitä opettamaan asiaa hevoselle

  5. ihminen ei ymmärrä hevosen riittämätöntä fysiikkaa

  6. ihmisen riittämättömät taidot paikataan väkivallalla tai “vippaskonsteilla”

  7. ...

 Minun listani ei sisällä kohtia: hevonen on tyhmä, hevonen on itsepäinen, hevosta ei vaan huvita, hevonen vaan **ttuilee,

Hevonen tekee AINA sitä mikä sitä hyödyttää. AINA. Hevosen hyöty ei välttämättä ole meidän ihmisten mielestä mitenkään loogista, mutta me emme voi päättää miten hevonen asian kokee. Hevosella ei ehkä ole sellaisia tunteita kuin meillä ihmisillä, kuten mielensä pahoittaminen, koston tarve tms. mutta hevonen tuntee onnistumisen, miellyttävän tunteen, pelon, kivun…

Jos ihminen sivuuttaa hevosen tunteen, kuten pelko, vain siksi että ihmisestä nyt vaan tuntuu siltä että se ei pelkää, voi ihminen pahimmillaan lisätä ongelmaa ja aiheuttaa vakavia vaaratilanteita sekä itselleen että eläimelle.

Tästä saattaa tulla lukijalle ajatus, että mielestäni kaiken pitää vain olla ihanaa vaaleanpunaista rakkautta ja leijumista. Ei pidä. Mielestäni hevonen on onnellisimmillaan, kun sillä on läsnä ihminen jonka luona se kokee olevansa turvassa. Turvallinen tunne ei tule porkkanaa puremalla, mutta ei se myöskään tule pakottamalla! Turvallinen olo tulee siitä että hevosella on tunne että ihminen tietää mitä on tekemässä. Tieto siitä mitä on tekemässä tulee siitä, että ymmärtää miten hevonen luontaisesti käyttäytyy missäkin tilanteessa ja miksi. Tieto tulee siitä, että osataan ilman väkivaltaa kommunikoida hevosen kanssa. Tieto tulee siitä, että ymmärtää mikä on väkivaltaa. Väkivalta voi olla muutakin kuin lyömistä. Tieto on myös sitä, että ymmärtää mitä on esimerkiksi ruoalla houkuttelu / palkkaaminen. Ruoan kanssa ei pidä leikkiä, jos ei ymmärrä mitä on tekemässä. Ruoka on hevoselle elinehto, monelle yksilölle jopa erittäin totinen asia. Sen käyttäminen koulutuksen apuna kannattaa siis opetella huolellisesti.

Oman koulutukseni voisi paketoida lyhyesti ajatukseen, että en anna hevoselle makupalaa siitä että se ei potkaise minua, mutta saatan hyvinkin antaa makupalan siitä että se nostaa jalan pyynnöstä.

Usein omilla koulutettavilla on paljon jo opittuja keinoja välttää tehtäviä, välit saattavat olla tulehtuneet omistajan ja hevosen kesken epäonnistumisten vuoksi, ihmisestä ja hevosesta näkyy turhautuminen, jopa pelko. Pohjalla voi myös olla hevosella kipua tai kipumuisti. Lisäksi asiaa hankaloittaa se, että usein hevosilla on ollut useita eri omistajia tai ainakin hevosta käsittelee tallissa usea eri ihminen, jolloin koko historia ei juuri koskaan ole tiedossa. Joudun aika usein siis olemaan hevosen tuottaman informaation varassa ja välttämättä se ei kertakäsittelyllä anna suuntaa sinne päinkään.

Suosittelen lukemaan esittelyt TEL® maastakäsin sekä -ratsain. Näistä saa käsityksen siitä, miten monisäikeisestä asiasta usein voi olla kyse. Hevonen itsessään on omien fyysisten vahvuuksien ja heikkouksien sekä kokemusten muokkaama kokonaisuus. Ongelmiin harvoin on nopeaa patentti-ratkaisua, vaikka elokuvien ja joidenkin tarinoiden antamat mielikuvat antavat ymmärtää että “hevoskuiskaaja” tulee ja tekee taikoja.

Hevonen kyllä reagoi monesti hyvin nopeasti sille loogiseen kommunikointiin ja sen vuoksi voi näyttää siltä, että asia on nopeasti korjattu. Kuitenkin kouluttaja antaa vasta ensi sykäyksen uuteen tapaan kommunikoida ja toimia, molemmille osapuolille. Sen jälkeen alkaa sitten yhdessä treenaaminen.

Tämän ajan haaste on se, että maastakäsittelyllä on hiukan omituinen maine, vieläkin. Käydään yksi kurssi ja sen jälkeen jo “osataan”. Ratsain ihmiset eivät yhden koulu-klinikan kuunneltuaan mieti, että nythän mä ja mun hevonen osataan laukanvaihdot askeleessa. Maastakäsittelyn kohdalla tilanne on hassusti toinen. Onneksi asenne on koko ajan yli 20-vuotta muuttunut parempaan suuntaan, mitä itse olen hommassa ollut jollain tasolla mukana.

Ongelmien ratkaisuun kannattaa ehdottomasti käyttää riittävän pitkään taitavaa kouluttajaa. Vertauksena: Et paikkaa hampaita, jos et ole hammaslääkäri, et tee autoon moottoriremonttia, ellet ole mekaanikko, et laula oopperassa jos et ole oopperalaulaja, et antaisi omaa ekaluokkalaista lastasi muiden ekaluokkalaisten opettaa lukemaan.

Kun hevoselle opetetaan uutta selästä käsin, omistaja antaa ratsuttajan tehdä koulutusta useita viikkoja. Kun olen mm. itse käynyt lastaamassa hevosta jolla on lastautumisessa / kulkemisessa ongelmia, käyn kerran tai kaksi ja sillä homman pitää usein omistajan mielestä olla kunnossa (onneksi ei todellakaan aina!).

Koska? Se maksaa, on tärkeämpää ostaa 150€ loimi tai merkkitakki itselle tai käydä nimekkään ratsastusvalmentajan tunnilla. On tylsää ja työlästä muuttaa omia tapoja, hevosen tulisi mieluummin oppia kävelemään traileriin ilman että ihmisen tarvitsee nähdä vaivaa.

Tiedän, että teksti on rankkaa luettavaa, mutta jos uskallamme laskea oman suojakilven, saatamme löytää näitä piirteitä itsestämme. Myös (etenkin) minä! Haluan herätellä ihmisten ajatuksia ja asenteita. Jos mieli pahoittuu kirjoituksesta, voisiko olla, että väitteeni osui lähelle?

Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole arvostella kenenkään valintoja.  Jos valintana on ennemmin ratsastusvalmennus, asia on ihan ok. Silloin ei kuitenkaan voi vaatia hevoselta tietynlaista käytöstä niillä osa-alueilla, joihin ei kiinnitetä huomiota, kouluteta, opiskella, treenata. Jos haluaa muutosta, voi suurin muutos ollakin lopulta ihminen itse. 

Ratsastuksella on hevosmaailmassa niin pitkät juuret, että niiden kanssa on haasteellista kilpailla. TEL® haastaa hevosihmiset avaamaan mielen valtavirrasta poikkeaville keinoille, uudelle tutkimustiedolle, hevoselle.

Itse puolestani lupaan, että yhdestäkään kouluradan pisteestä tai esteradan sekunnista ei tarvitse näiden muutosten vuoksi luopua. Päinvastoin!

-Mia