Usein kursseilla tai asiakastapaamisissa käy niin, että omistaja / hoitaja kertoo, ettei mitään ongelmia arjessa ole. Minut on kutsuttu paikalle esimerkiksi lastaus-ongelman vuoksi. En toivo, että ihmiset alkavat nähdä pelkkiä ongelmia ympärillään, mutta joihinkin juttuihin kannattaa kiinnittää huomiota. Mieluummin ennemmin kuin myöhemmin…

Kirjaan muutamia tilanteita ylös, joita voit kysyä itseltäsi ja tehdä oman analyysin, olisiko juuri teille maastakäsittelyn-kurssi paikallaan.

  1. Joudutko koskaan tilanteisiin, joissa joudut vetämään riimunnarusta taaksepäin, jotta hevonen hidastaa vauhtia? Joudutko taluttaessa kyynärpäällä estämään hevosta kävelemään ”ylitsesi”?

  2. Joudutko taluttaessa kiirehtimään oviaukoissa, koska ei ole ihan selvää, kumpi menee ensin. Tai ryntääkö hevonen aukosta niin, että tunnet olevasi ”ahtaalla”?

  3. Joudutko tekemään erityisjärjestelyjä sisäänotto/ulosvienti-järjestyksessä, tai muissa tilanteissa, jotta hevosesi ei jää koskaan yksin.

  4. Onko valmennus- tai kisareissuilla hankalaa yksin poistaa vaikkapa kuljetussuojat, kun hevonen ei pysy paikallaan ilman kiinni pitäjää?

  5. Onko hevosellasi karsinassa levottomuutta ruokinnan hetkellä, muiden hevosten liikkuessa käytävällä, yksin ollessaan tai varustaessa?

  6. Joudutko tekemään edes pieniä erityisjärjestelyjä kengitystä varten?

  7. Joudutko suunnittelemaan etukäteen reittejä tai aikatauluja välttääksesi kohtaamasta ”mörköjä” (traktoreita, koiria, postilaatikoita, liikkuvaa / ääntä pitävää)…)?

  8. Tapaatko tarhanportilla innokkaan mukaan tulijan, vai takapuolta esittelevän välttelevän irvistelijän?

  9. Kuluuko traileriin lastaamiseen pidempään kuin 5 min?

  10. Tunnetko koskaan turhautumista hevosen käytökseen liittyen, koska et tiedä miten puuhasteluun puuttua?

 

Jos vastaat johonkin kysymykseen kyllä, tai mieleesi tulee kysymysten johdosta joku muu ”oma juttu”, niin maastakäsittelyyn perehtyminen voisi olla suuri apu.

Ihmiset tulkitsevat hevosia hyvin usein virheellisesti ja reagoivat itse tapahtumiin ongelmia lisäten. Jos perusasiat, esimerkiksi taluttaminen on missään tilanteessa hankalaa, on suorastaan ihme, jos suuremmissa asioissa ei ole koskaan mitään ongelmia.